- Views 2649
31-8-2018
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μπάμπης Τσέρτος οι οποίοι ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες της Νάντιας Καραγιάννη και του Βασίλη Αγροκώστα, η Ορχήστρα και η Χορωδία <<ΙΩΝΙΑ>>, την οποία Διευθύνει η Κορνηλία Φραγκογιάννη, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νεκτάριο Δεμελή, παίρνουν τα λόγια, τις μουσικές και τα βήματα προκειμένου να μας ξεναγήσουν στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου από το χώρο του Παμπελοποννησιακού «Στα Μονοπάτια της Παράδοσης».
Με σολίστ της Ελένη Τσαλιγοπούλου, οι φίλοι της μουσικής και της παράδοσης θα απολαύσουν μία μουσική διαδρομή από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία, που περνάει μέσα από τις αυλές των μικρών σπιτιών, με τις κεραμοσκεπές που μυρίζουν ακόμα βασιλικό, το άρωμα του τσίπουρου που πλανιέται στον αέρα, τους ήχους από το παρελθόν που ακούγονται στους δρόμους.
Τραγούδι : Ελένη Τσαλιγοπούλου
Μπάμπης Τσέρτος
Νάντια Καραγιάννη
Βασίλης Αγροκώστας
Βιολί : Δημήτρης Δεμελής
Κλαρίνο : Σταύρος Κουσκουρίδας
Γκάιντα : Νίκος Μούτσελος
Ούτι : Δημήτρης Μαμούρης
Κανονάκι : Γιώργος Διαμαντόπουλος
Κανονάκι : Γιώργος Χαρίτος
Μαντολίνο : Θανάσης Μπασδάνης
Σαντούρι : Δημήτρης Χατζηγεωργίου
Σαντούρι : Γιάννης Γκαβαρδίνας
Ακορντεόν : Χ. Χατζηγεωργίου
Πιάνο : Κασσιανή Αμυγδαλίτση
Λαούτο : Αντώνης Βούλγαρης
Κιθάρα : Στέφανος Κωστόπουλος
Μπάσο : Φίλιππος Ρέτζιος
Ψιλά κρουστά : Νίκος Μυλωνάς
Π. κρουστά : Νεκτάριος Δεμελής
«ΙΩΝΙΑ»
H «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 στη Νέα Ιωνία Βόλου
Διαρθρώνεται σε 5 μεγάλους τομείς:
– Ορχήστρα 16μελής
– Ορχήστρα Νέων 25μελής
– Χορωδία παιδική-εφηβική 160 μέλη
– Χορωδία ενηλίκων 50 μέλη
– Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων
Η «ΙΩΝΙΑ» έχει στόχο τη διάσωση-διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και την καλλιέργεια του αισθήματος της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Έτσι, μέσα στα 13 χρόνια ύπαρξής της έχει διοργανώσει φεστιβάλ χορωδιών κι έχει πολυάριθμες εμφανίσεις στα πολιτιστικά δρώμενα, ανά την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία. Επίσης, έχει διοργανώσει συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα για τους: Πίστη, Φλόγα, Γηροκομείο Βόλου, Ειδικό Σχολείο Αγριάς, Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. (Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία / Ίαση / Στήριξη), συναυλίες αφιερωμένες σε σπουδαίους δασκάλους και συνθέτες Χρόνη Αηδονίδη, Μανώλη Χατζημάρκο, Μίμη Πλέσσα. Έχει συμπράξει με τους : Χρόνη Αηδονίδη, Μαρία Φαραντούρη, Μίμη Πλέσσα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Στέφανο Κορκολή, Γιάννη Κότσιρα, Χρήστο Μάστορα, Μπάμπη Τσέρτο, Πέτρο Γαϊτάνο, Αρετή Κετιμέ, Μπέττυ Χαρλαύτη, Σοφία Μανουσάκη, Νάντια Καραγιάννη, Λαϊκή Ορχήστρα <<Μίκης Θεοδωράκης>> και Φιλαρμονική Ορχήστρα Βόλου.
Το 2009, 2012 και 2016 παρουσίασε τρεις ψηφιακούς δίσκους (cd) με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Ιδιαίτεροι σταθμοί στην μέχρι τώρα πορεία του συνόλου «ΙΩΝΙΑ» είναι η παράσταση «Στα Μονοπάτια της Παράδοσης» που πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Φεβρουάριο του 2017 και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2017, προς τιμήν του μεγάλου βάρδου της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, η εμφάνιση της Χορωδίας στο Ηρώδειο το Σεπτέμβρη του 2017 για τα παιδιά με καρκίνο του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ και η συναυλία ‘’ΓΕΦΥΡΕΣ’’ τον Ιούλιο του 2018 με τον Χρήστο Μάστορα παρουσιάζοντας μια καινοτόμα, πρωτοποριακή και υψηλού επιπέδου συναυλία, απλώνοντας «γέφυρες» ανάμεσα σε ετερόκλητα μουσικά είδη.
Μαέστρος της Χορωδίας <<ΙΩΝΙΑ>> είναι η Κορνηλία Φραγκογιάννη, καθηγήτρια ευρωπαϊκής, παραδοσιακής, βυζαντινής μουσικής και εκπαιδευτικός μουσικής στην Β/βάθμια Εκπαίδευση.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση της <<ΙΩΝΙΑΣ>> έχει ο Νεκτάριος Δεμελής,καθηγητής παραδοσιακής-βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και εκπαιδευτικός μουσικής στην Α/βάθμια Εκπαίδευση.
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας ιδρύθηκε στις 9 Οκτώβρη του 1976 σαν ένα από τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηριού κλείνοντας φέτος 42 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο στα πλαίσια του λαϊκού μας χορού και γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η ζωντάνια όλων των ανθρώπων στο χορευτικό, η πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνισμού, η εκτίμηση του λαϊκού πολιτισμού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστούν αξιόλογες δουλειές που το έκαναν να ξεχωρίσει για την ποιότητα που προσέγγισε τον λαϊκό μας χορό όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές απ’ αυτές είναι: «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», «ΚΙΛΕΛΕΡ», «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ», «ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΥ», «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ», «ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ», «ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ», «ΟΡΧΗΣΙΣ ΕΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΧΩΝ» και άλλα πολλά.
Μέσα από παρακολούθηση όσο το δυνατόν περισσότερων σημαντικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχή και διοργάνωση φεστιβάλ, επιτόπιες έρευνες, αναζητήσεις μέσω γραπτών και ζωντανών ανθρώπινων πηγών ερχόμαστε σε επαφή με τους πραγματικούς φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι η έρευνα, η μελέτη και η παρουσίαση των ευρημάτων του στη σημερινή πραγματικότητα.
Μακριά από τα βέλη του εθνικισμού προσεγγίζουμε τον λαϊκό μας χορό επιδιώκοντας να αντλήσουμε απ΄ αυτόν τις πανανθρώπινες αξίες που σε κάθε βήμα του κουβαλάει, σφυρηλατημένες έτσι όπως μόνο η λαϊκή ψυχή ξέρει να κάνει. Αξίες, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα, μέσα σε μία κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης, αποχαύνωσης και εμπορευματοποίησης των πάντων.
Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα τα μέλη του χορευτικού προσφέρουν χωρίς υλική αμοιβή όλο τον ελεύθερο χρόνο τους (κι’ αυτό είναι το σπουδαίο) πιστοί στα ιδανικά της ερασιτεχνικής δημιουργίας, χρησιμοποιώντας τον λαϊκό μας χορό ως ασπίδα αντίστασης σε κάθε μορφή υποκουλτούρας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.
Στο χορευτικό τμήμα δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται κανείς. Όλοι όσοι υπήρξαν και υπάρχουν (δάσκαλοι και μέλη) πρόσφεραν και προσφέρουν στην υπόθεση λαϊκός πολιτισμός με μόνο συμφέρον μία στάση ζωής απαλλαγμένη όσο αυτό είναι δυνατόν από την μιζέρια που προκαλεί η αδιαφορία του ωχαδερφισμού, ο άκρατος καταναλωτισμός, η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση των πάντων, με μόνο γνώμονα το ατομικό συμφέρον.
Αυτή είναι και η συνεισφορά του Χορευτικού του Δήμου Πάτρας στην υπόθεση πολιτισμός, ότι εδώ δεν ισχύουν οι αξίες του χρήματος αλλά οι αξίες της προσφοράς. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα διαπαιδαγωγούνται όλοι μικροί και μεγάλοι δάσκαλοι και μαθητές.
Σήμερα, το χορευτικό έχει πάνω από 1400 ενήλικες στα εντατικά και ψυχαγωγικά του τμήματα και περισσότερα από 700 παιδιά στα παιδικά και εφηβικά τμήματα, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας, μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα Στα 39 χρόνια λειτουργίας το χορευτικό έχει ξεπεράσει τις 1000 παραστάσεις και έχουν περάσει μέσα απ’ αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήλθαν σ’ επαφή με το λαϊκό πολιτισμό. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.
Το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία , Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία, Ουκρανία, Νιγηρία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας, Κροατία κλπ. Όπου κι αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των Ελληνικών λαϊκών χορών.
Σε συμμετοχή μας σε διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ βραβευτήκαμε στην Κωνσταντινούπολη το 2006 και πήραμε την πρώτη θέση στην Κροατία το 2012.
Έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στην έναρξη του καρναβαλιού με χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου και η παρουσία του κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.
Σήμερα διδάσκουν στα παιδικά και ενήλικα τμήματα 25 δάσκαλοι προερχόμενοι από το σπλάχνα του χορευτικού και έχουν διακριθεί για την χορευτική τους αρτιότητα, την θέλησή τους για εκπαίδευση στα ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, μα και την ηθική τους υπόσταση.
Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει στο χορευτικό περνάει από την διαδικασία του δόκιμου δίπλα σε κάποιον έμπειρο δάσκαλο και αφού έχει όλα τα προσόντα και την ωριμότητα προτείνεται από τον δάσκαλό του για να αναλάβει κάποιο τμήμα. Οι δάσκαλοι που διδάσκουν τώρα είναι οι εξής: ΒΑΓΕΝΑ ΒΑΣΩ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΖΑΦΕΙΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΖΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΚΟΡΙΤΖΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΟΣΜΑΤΟΥ ΚΩΣΤΑΤΖΑ, ΚΟΣΣΙΩΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ, ΛΥΡΙΝΤΖΗ ΦΕΝΙΑ, ΜΑΓΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΑΡΙΝΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΡΕΑ, ΜΠΑΡΙΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΜΠΑΡΚΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΝΤΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΔΡΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΣΕΡΒΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΤΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΤΖΟΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ, ΤΟΠΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΦΕΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΜΙΝΑ.
Στα πλαίσια του Χορευτικού λειτουργεί ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης λαϊκής μουσικής με μαέστρο τη κ. Δήμητρα Αψώμοτου.
Διαθέτει φορεσιές αντίγραφα των παραδοσιακών κατασκευασμένες στο εργαστήριο της «Δώρας Στράτου» καθώς και φορεσιές για την παρουσίαση λαϊκών χορών και χορογραφιών με υπεύθυνο ιματιοθήκης τον κ. Δημήτρη Πολυγένη.
Επίσης λειτουργούν και οι ομάδες:
Α) ομάδα ηλεκτρονικής υποστήριξης, αρχειοθέτησης και έρευνας με υπεύθυνο το Νικόλα Ταντή.
Β) ομάδα επαφής και επικοινωνίας με υπεύθυνη την Ιωάννα Ζιάκου.
Υπεύθυνος των παιδικών-εφηβικών τμημάτων (παιδικό χορευτικό) είναι κ. Σταυρούλα Ζαρνάβαλου.
Υπεύθυνος όλου του τμήματος είναι ο κ. Χρήστος Γιαννόπουλος.
Έτσι σήμερα το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας μέσα από την συνεχή προσπάθεια των μελών του συμβάλει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στην διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού και στην διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, με παρεμβάσεις και προτάσεις προσπαθεί και βάζει το δικό του λιθαράκι στην πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας μας.
Τιμές εισιτηρίων 7€
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2018
- ΤΑΜΕΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ, Τηλ. 2610 273.613
- MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ, Ρήγα Φεραίου 34, Τηλ. 2610 222.411
- ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ DISCOVER, Βούρβαχη 3 και Κορίνθου, Τηλ. 2610 624916
- ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ, Μαιζώνος 92, Τηλ. 2610 274.728
- ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ε. και Π. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε., Κορίνθου 270, Τηλ. 2610273287