Η κοινωνική σημασία του δεκάευρου

  • Views 2140

29-10-2018

Πηγή: sportin.gr

“ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ” από τον Τάκη Πετρόπουλο.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας –Eurostat το 34,8% του πληθυσμού της χώρας μας ζει κάτω από το όριο της φτώχιας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό σημαίνει ότι 3,8 εκατομμύρια περίπου συμπατριώτες μας αδυνατούν να προμηθευτούν τα αναγκαία για την επιβίωση τους καταναλωτικά αγαθά και είναι αποκλεισμένοι από τις πιο βασικές κοινωνικές λειτουργίες (μόρφωση, υγεία, ψυχαγωγία).

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ακόμη πιο τραγική και οδυνηρή. Η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ως όριο της φτώχιας τα 300 ευρώ μηνιαία κατά άτομο, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ούτε το ποσό των 580 ευρώ (κατώτερος εργατοϋπαλληλικός μισθός) επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Συνεπώς στην πραγματικότητα περισσότερο από ένας στους δύο Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Η πρόβλεψη των ειδικών είναι ότι τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα η κατάσταση θα επιδεινωθεί και η φτωχοποίηση θα ενταθεί με άμεσες αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Μέσα σε αυτό τον κοινωνικό ζόφο ευτυχώς μια αύρα αισιοδοξίας δυναμώνει μέρα με τη μέρα και μας δροσίζει. Είναι η εγκατάλειψη της αφελούς ποδοσφαιρογενούς αγελοποιημένης οπαδικής πολιτικής αντίληψης.

Σήμερα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θαρρετά αποτινάσουν τα τεχνητά ιδεολογικοπολιτικά τοτέμ, που τους έχουν φορέσει σαν καπέλα στο κεφάλι. Αντιλαμβάνονται ότι η ιδεολογική κοινωνικοπολιτική θεώρηση και στάση δεν είναι ζήτημα αισθητικό, θυμικό, εθιμικό κ.ο.κ. , σαν να διαλέγεις ποδοσφαιρική ομάδα ή άλλες δραστηριότητες της σχόλης. Είναι ζήτημα ταξικής συνείδησης και τοποθέτησης, είναι τελικά υπόθεση «ζωής η θανάτου».

Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για τους εργαζόμενους η Λαϊκή Συσπείρωση σαν Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο του συνολικού της έργου, πήρε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών, συνθέτοντας μια δυναμική κοινωνική πολιτική.

Ένα από αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα είναι και η καθιέρωση του φτηνού μηνιαίου διδάκτρου των 10 ευρώ στις αθλητικές Ακαδημίες, που φιλοξενούνται ΔΩΡΕΑΝ στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Το μέτρο αποσκοπεί στη διασφάλιση της άμεσης κι εύκολης πρόσβασης όλων των παιδιών στον αθλητισμό.

Η μεγάλη κοινωνική σημασία του μέτρου είναι τόσο προφανής, που δεν επέτρεψε την ύφανση αντιπολιτευτικών τακτικισμών τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και των διοικητικών δημοτικών αθλητικών οργάνων αλλά κι έξω από αυτά. Η Δημοτική Αρχή άνοιξε θαρρετά τη συζήτηση στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας τεκμηριωμένα την κοινωνική ηθικότητα αλλά και τη νομιμότητα του.

Ανυποχώρητα με υπομονή και μεθοδικότητα αποδυνάμωσε κάθε συντεχνιακή και κοινωνικά ρηχή αντίθετη επιχειρηματολογία. Ενημέρωσε τις λαϊκές οικογένειες για το δικαίωμα των παιδιών τους στον αθλητισμό. Ένα βασικό δικαίωμα που κατοχυρώνεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989 της Unesco και το Ελληνικό Σύνταγμα.

Σήμερα πέραν της ενθουσιώδους υποστήριξης του από τους ωφελούμενους εργαζόμενους, το κοινωνικό μέτρο του φτηνού διδάκτρου στις αθλητικές Ακαδημίες, που φιλοξενούνται ΔΩΡΕΑΝ στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις γίνεται συνείδηση των εργαζομένων. Η Δημοτική Αρχή όπως κάνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, θα υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών να αθλούνται.

Η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα έχει πλέον εξαντληθεί. Η εφαρμογή του μέτρου διευρύνεται μέρα με τη μέρα σε όλους τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους με ικανοποιητικούς ρυθμούς και στο βαθμό που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απαιτούν την εφαρμογή του. Η καθολικότητα του εξαρτάται πλέον από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που μπορούν και οφείλουν να προασπίζουν το δικαίωμα των παιδιών τους στον αθλητισμό.

Ειδικότερα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο λόγω της αρτιότερης διοικητικής του δομής, στελέχωσης και λειτουργίας του η Διοικούσα Επιτροπή προχώρησε στη σύναψη συμφωνητικών με όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, στα οποία αναφέρεται ρητά ότι τους παραχωρείται ΔΩΡΕΑΝ η χρήση των εγκαταστάσεων για τη λειτουργιά των ακαδημιών τους, υπό το ρητό όρο ότι το μηνιαίο δίδακτρο δεν θα υπερβαίνει τα 10 ευρώ.

Επίσης στις εισόδους του Παμπελοποννησιακού Σταδίου υπάρχει έντυπο που ενημερώνει τους εργαζόμενους σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν σε περίπτωση προσπάθειας καταστρατήγησης του μέτρου. Οδηγίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Σταδίου.

Η κοινωνική σημασία της καθολικής καθιέρωση του φτηνού μηνιαίου διδάκτρου στις αθλητικές ακαδημίες, που φιλοξενούνται ΔΩΡΕΑΝ στις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις είναι εξ ίσου σημαντική με την οικονομική, από την άποψη και της τόνωσης του αγωνιστικού φρονήματος των εργαζομένων που δέχονται ολομέτωπη επίθεση.

Share