Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο το Παμπελοποννησιακό στάδιο

  • Views 5296

Όταν το 2014 η νυν δημοτική αρχή παραλάμβανε-μεταξύ άλλων-το Παμπελοποννησιακό στάδιο, κάνεις δεν περίμενε ότι οχτώ χρόνια μετά, θα ήταν ένα σύγχρονο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο το οποίο έχει ποικιλότροπη χρήση.

Η «Π» προχώρησε στην «ακτινογραφία» της αθλητικής εγκατάστασης η οποία σήμερα φτάνει να εξυπηρετεί 68 διαφορετικούς συλλόγους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αθλητικοί.

Για να έχει κάποιος μια γενική εικόνα, αυτή τη στιγμή το Παμπελοποννησιακό έχει εκδώσει περισσότερες από 8.500 κάρτες που ισοδυναμούν με ισάριθμους αθλητές, οι οποίοι έχουν δωρεάν είσοδο στους χώρους του σταδίου. Μιλάμε για αριθμούς που δύσκολα θα συναντήσει κανείς σε άλλη αθλητική εγκατάσταση σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση ίσως μεγάλα στάδια της Αθήνας.

Ο «εγκέφαλος» της διοίκησης της μεγάλης αυτής εγκατάστασης είναι ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Βασίλης Ζώτος ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο του από το πρωί ως το βράδυ και φροντίζει η λειτουργία του σταδίου να είναι πρότυπη.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΘΛΗΣΗΣ!

Μιλήσαμε με τον Βασίλη Ζώτο ο οποίος στην εισαγωγή του έκανε αναφορά σχετικά με το τι βρήκε το 2014, λέγοντας: «Μόλις παραλάβαμε το στάδιο, βρήκαμε ένα κακό χάλι, ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο που είχε πάρα πολλά προβλήματα, έλειπαν πολλές υποδομές, καρέκλες, καλώδια, καμένο χορτάρι στο βοηθητικό και πολλά ακόμα που θα κουράσω αν τα πω. Αφού στην αρχή καταγράψαμε όλα τα προβλήματα, στη συνέχεια με χρήματα από τον δημοτικό προϋπολογισμό, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ότι μας επέτρεπαν οι δυνάμεις μας και με την προσπάθεια αλλά και την βοήθεια εργαζόμενων, μετατρέψαμε το στάδιο σε κυψέλη αθλητισμού για όλη τη Δ. Ελλάδα.

Η φιλοσοφία μας για το στάδιο είναι διαφορετική από τους άλλους. Εμείς ακολουθούμε το μοντέλο που θέλουμε ο χρήστης να μην πληρώνει τίποτα και το έχουμε κάνει πράξη. Να πω ένα παράδειγμα. Για να μπεις στο αθλητικό κέντρο του Ηρακλείου πληρώνεις πενήντα ευρώ για να βγάλεις κάρτα και 20 ευρώ κάθε μήνα. Στην Πάτρα, όλες οι χρήσεις είναι δωρεάν”.

Ο Β. Ζώτος έκανε αναφορά και στους φορείς που φιλοξενούνται, τονίζοντας: «Σήμερα έχουμε δεκάδες αθλητικούς φορείς στεγασμένους εντελώς δωρεάν και περισσοτέρους από 8.500 πολίτες να βρίσκονται στο στάδιο. Τα νούμερα είναι τεράστια για την πόλη μας. Ο Δήμος σε συνεργασία με τα σωματεία έχει συμφωνήσει να μην πληρώνουν ενοίκιο και να ορίσουν χαμηλή συνδρομή για τους γονείς των αθλητών. Τόσα χρόνια είχαμε ορίσει ανώτερη τιμή στα 10 ευρώ το μήνα και φέτος μετά από συνεννόηση με τους συλλόγους, το κάναμε 15 ευρώ. Τώρα αν τηρείται ή όχι είναι θέμα των γονέων, εμείς δεν θα κάνουμε τον αστυφύλακα. Υπάρχει οργάνωση και όλοι οι σύλλογοι έχουν υπογράψει συμφωνητικά με τον δήμο.  Επίσης σημαντικό ότι ο πολίτης  μπαίνει μέσα σε ένα κλειστό αθλητικό κέντρο, υπάρχει έλεγχος, πόσοι βρίσκονται μέσα, ποιοι, όλα τα στοιχεία του καθενός και είναι πολύ σημαντικό ότι γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκεται. Εμείς δεν θέλουμε κλειστό club αλλά λαϊκό αθλητισμό που θα μπορούν να συμμετέχουν πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ!

Ζητήσαμε από τη διοίκηση του Παμπελοποννησιακού να μας ενημερώσει ποιοι σύλλογοι έχουν βρει «στέγη» στους χώρους του σταδίου και μας έκανε γνωστά τα εξής:

Πρόκειται για 38 σωματεία διάφορων αθλημάτων τα οποία έχουν γραφεία και κάνουν χρήση. Τα σωματεία είναι τα εξής: Πήγασος Μπεγουλακίου, Ηρακλής, ΛΕΜΑΝ, Πυρσός, Αθλητικός Σύλλογος Ανταγωνιστικής Αεροσφαίρισης, Αθλητικός ‘Ομιλος Πέλοψ (άρση βαρών), ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, ΑΟ Κούρος, Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση, Άτλας Πατρών 2020, ΣΔΥ Πάτρας, Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Ο Φειδιππίδης, ΣΕΒΑΣ, ΦΙΛΜΠΑ, Αθλητικός Χιονοδρομικός Όμιλος Αχαΐας (ΑΧΟΑ), Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πάτρας, ΣΤ’  Ένωση Σωματείων Αντισφαίρισης Πελοποννήσου, Αθλητικός Σύλλογος Πάτρας Ερμής, Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών, Γυμναστικός Σύλλογος Αίολος Πατρών, Όμιλος Φιλάθλων Ολυμπιακών Αθλημάτων «Ο Πατραϊκός», Αθήρωμα Αθλητικός Όμιλος Πάτρας, Αθλητικός Σύλλογος Πατρών Αχαϊκός, Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (Ένωση Πελοποννήσου), Αθλητικός Σύλλογος Γλαυκός (τοξοβολία), ΕΦΟΕπΑ, Σύλλογος Παλαιμάχων Χειροσφαίρισης Πάτρας, Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες Νομαρχίας Αχαΐας, Α.Σ. Ήφαιστος, ΑΕΠ Ολύμπιας, Πατραϊκός Σύλλογος Σκακιστών και Γυμναστικό Κέντρο Olympia Club.

Επίσης δώδεκα πολιτιστικοί σύλλογοι που αποτελούνται από διάφορες θεατρικές ομάδες οι οποίες χρησιμοποιούν τις αίθουσες για κάνουν παραστάσεις, πρόβες κ.τ.λ.

Δεκαοκτώ φορείς γενικότερου κοινωνικού προσανατολισμού όπως για παράδειγμα σύλλογος νεφροπαθών.  Όλοι οι σύλλογοι, πέρα από τα γραφεία που τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, χρησιμοποιούν αίθουσες συνεδριάσεων του σταδίου για να κάνουν ΓΣ και διάφορες δραστηριότητες.

«Αυτές είναι οι μόνιμες συνεργασίες αφού υπάρχουν συνέργειες με διάφορούς φορείς, όπως με την 6η ΥΠΕ, η οποία μπορεί πολλές φορές να σταθμεύει στο χώρο μας τα ασθενοφόρα της, αλλά και με τον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Πατρέων στον οποίο, δώσαμε χώρο για να γίνουν οι θεατρικές παραστάσεις. Δεν είναι μόνο όμως αυτά, καθώς υπάρχουν και διάφορες υπηρεσίες της Δημοτικής Αρχής που φιλοξενούνται εδώ για λειτουργικούς λόγους» σημείωσε ο Β. Ζώτος.

«ΣΤΕΓΗ» ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Μετά τη σταδιακή αναβάθμιση του σταδίου, η φήμη του άρχισε να ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Δυτικής Ελλάδας και ξεκινούν να έρχονται στην πόλη μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αχαϊκή πρωτεύουσα έγινε έξι συνεχόμενές φορές το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Ανδρών-Γυναικών, αγώνες ποδοσφαίρου για ομάδες Super League 1 και πολλές διεθνείς διοργανώσεις είτε σε ποδόσφαιρο, είτε σε άλλα αθλήματα.

Παράλληλα γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση Αχαϊας, πολιτιστικές δράσεις και πολλά ακόμα. Πρόσφατα αναβαθμίστηκαν τα γήπεδα 5Χ5 αλλά και τα γήπεδα μπάσκετ τα οποία χρησιμοποιούν οι πολίτες  και κάθε απόγευμα υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή».

«ΖΗΤΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ»

Στο σημείο που στάθηκε ιδιαίτερα ο Βασίλης Ζώτος ήταν το κομμάτι της χρηματοδότησης από την Πολιτεία που είναι απαραίτητο για τη συντήρηση της εγκατάστασης.

«Πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί το χρονίζον ζήτημα με τη χρηματοδότηση του σταδίου από τη πολιτεία» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει συνεχή αιτήματα στην ΓΓΑ άλλα τίποτε. Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράφει από τα Ολυμπιακά Ακίνητα, θα πρέπει να δίνονται 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση, όμως με εξαίρεση 50.000 ευρώ  επί θητείας του Φούρα, δεν έχουμε εισπράξει τίποτα και η οφειλή φτάνει σήμερα τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε καταθέσει αίτημα στην ΓΓΑ και ζητάμε άμεση καταβολή 2,5 εκατομμύριων ευρώ και ετήσια χρηματοδότηση 250.000 ευρώ αλλά και 50.000 ευρώ από την Περιφέρεια προκειμένου να γίνει η συντήρηση του σταδίου.

Η εγκατάσταση γερνά και είναι λογικό να χρειάζεται συντήρηση και αυτό  πρέπει να γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι μόνο ότι η εγκατάσταση θέλει ανακαίνιση, αλλά καλούμαστε να συμμορφωθούμε με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες κανονισμών σε διάφορους τομείς. Επίσης ζητάμε την πρόσληψη συγκεκριμένου και επιστημονικού προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως η διοικούσα επιτροπή θα συνεχίσει τη μεθοδική της δουλειά με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών και πιστή στο μοντέλο της δωρεάν παραχώρησης στους πολίτες».

Εν κατακλείδι, αυτό που έχει καταφέρει η Δημοτική Αρχή σχετικά με το Παμπελοποννησιακό στάδιο, είναι πραγματικά ένα μίνι θαύμα δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που έχει επιτευχθεί.

 

Τ. Πετρόπουλος: «Αποτελεί πόλο έλξης»

Μια τοποθέτηση για το Παμπελοποννησιακό ζητήσαμε και από τον αντιδήμαρχο παιδείας Τάκη Πετρόπουλο ο οποίος υπογράμμισε: «Όπως είναι γνωστό η Δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης ξεκίνησε το έργο της ανασυγκρότησης των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, που από κατασκευής τους ήταν στο σύνολο τους παρατημένες, από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο λόγω του στρατηγικού του ρόλου.

Οι ποικίλες τεχνικές και άλλες παρεμβάσεις και οι σύγχρονοι τεχνολογικοί εξοπλισμοί στο Παμπελοποννησιακό είναι συνεχείς και έχει φτάσει πλέον σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο προδιαγραφών. Θεωρείται το πιο καλοσυντηρημένο της χώρας και είναι πόλος έλξης σπουδαίων αθλητικών γεγονότων, παρά το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις αδιαφορούν.

Μετά την ενεργειακή αναβάθμιση και τις σύγχρονες γιγαντοοθόνες, τοποθετήθηκαν εξωτερικά όργανα εκγύμνασης και άλλα μικροόργανα, Καλλισθενικό Πάρκο, ανακατασκευάστηκαν τα ανοικτά γήπεδα, αντικαταστάθηκαν τα καθίσματα στις θέσεις VIP και άμεσα θα αντικατασταθούν και τα δημοσιογραφικά μπουθ με σύγχρονα.

Ετοιμάζεται τεχνική μελέτη για την αντικατάσταση των ταρτάν και την τοποθέτηση κυκλικού διαδρόμου πλάτους 2μ. στο λεωφορειόδρομο μήκους 601 μέτρων, που κάτι παρόμοιο του δεν θα  υπάρχει στην Ελλάδα.

Η επόμενη σημαντική παρέμβαση για την οποία επίσης ετοιμάζεται τεχνική μελέτη είναι η συντήρηση της μεταλλικής κατασκευής της σκεπαστής εξέδρας, η οποία μετά από 18 χρόνια ζωής έχει τις απολύτως φυσιολογικές οξειδώσεις και απαιτείται μεσοπρόθεσμα  να αποκατασταθούν. Πρόκειται για ένα έργο με κάποια δυσκολία λόγω του ύψους της κατασκευής, το οποίο όμως τα σύγχρονα τεχνικά μέσα το καθιστούν συμβατό και απολύτως ασφαλές».

#pampeloponisiako#

11-10-2022               ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ