Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Χωρητικότητα: 20.252 (καθήμενοι)
Τοποθεσία:
Το στάδιο βρίσκεται στην Πάτρα, 220 χλμ δυτικά της Αθήνας. Το ίδιο το στάδιο βρίσκεται στη νότια πλευρά της Πάτρας. Αν έρχεστε από την Αθήνα, δεν χρειάζεται να μπείτε στην πόλη. Ακολουθήστε την Περιμετρική Οδό και βγείτε στην έξοδο «Πάτρα 2 – Εγλυκάδα». Μετά από 1500μ στρίψτε αριστερά και σε λίγο θα φτάσετε έξω από το στάδιο.
Αν βρίσκεστε μέσα στην Πάτρα, για να πάτε στο στάδιο ακολουθήστε την οδό Δημ. Γούναρη που οδηγεί προς Καλάβρυτα. Αφού περάσετε το Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», στα φανάρια που θα βρείτε συνεχίστε ευθεία προς Κλάους και μετά από 1,2 χλμ θα φτάσετε στο Παμπελοποννησιακό. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και το λεωφορείο 7, που κάνει στάση κοντά στο στάδιο.
Κτίστηκε το: 1981 (Τελευταία ανακατασκευή το 2004) με αρχικούς μελετητές αρχιτέκτονες τους Αν. Τρίτση, Γ. Πάντζαρη και Ρ. Τραυλού.
Ρεκόρ θεατών: 16.839 (Ολυμπιακός – Λάρισα, το 1989)
Πληροφορίες: Παλαιότερα γνωστό ως «Εθνικό Στάδιο Πατρών» Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τις τοπικές ομάδες. Η Παναχαϊκή έχει παίξει εκεί αρκετά παιχνίδια. Ακόμη, ο Πατραϊκός το είχε ως έδρα μέχρι το 2001. Επέστρεψε στα Προσφυγικά, πριν συγχωνευθεί με την Παναχαϊκή το 2004.
Το στάδιο φιλοξένησε αγώνες ποδοσφαίρου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.Συγκεκριμένα, έγιναν εκεί από το τουρνουά ανδρών 5 προκριματικοί και ένας προημιτελικός, ενώ από το τουρνουά γυναικών 3 προκριματικοί, ένας προ-ημιτελικός και ένας ημιτελικός.
Αναγκαία προϋπόθεση ήταν η ανακατασκευή του. Γι' αυτό το λόγο έγιναν εκτεταμένα έργα αναβάθμισης από τα μέσα του 2002 μέχρι την άνοιξη του 2004. Η αρχιτεκτονική μελέτη ήταν ευθύνη του γραφείου Δέκαθλον Α.Ε. – Π. Συναδινός, ενώ τις εργασίες εκτέλεσαν οι εταιρίες «Έμπεδος» και «Δομική Κρήτης» με τη συνεργασία του γραφείου «Γραμματόπουλος – Πανουσάκης & συνεργάτες» και κόστος περίπου 30.000.000€. Συγκεκριμένα, τα έργα που έγιναν περιέλαβαν: επέκταση της δυτικής εξέδρας, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σκέπαστρο πάνω από τη δυτική πλευρά του σταδίου, πλαστικά καθίσματα και ηλεκτρονικούς πίνακες, αναμόρφωση όλων των χώρων κάτω από τις κερκίδες, αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή επιτρέπει τη μελλοντική ανέγερση επέκτασης των εξεδρών και από την ανατολική πλευρά, όμοια με τη δυτική που κατασκευάστηκε για το 2004.
Το αναμορφωμένο Παμπελοποννησιακό Στάδιο παραδόθηκε σε χρήση στις 28 Μαρτίου 2004 με τον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών ΕΠΣ Αχαϊας.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και με πλήρη διαχείρισή του από τα Ολυμπιακά Ακίνητα, το Στάδιο (όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες αντίστοιχες Αθλητικές εγκαταστάσεις) δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς, η χρήση του περιορίστηκε σε λίγους ποδοσφαιρικούς αγώνες (κυρίως από την Παναχαϊκή), ορισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις και μικρή χρήση από σωματεία του στίβου.
Στις 13 Νοεμβρίου του 2008 το στάδιο παραχωρείται στον Δήμο Πατρέων με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμου Πατρέων και της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Πατρέων αναλαμβάνει τη χρήση-διαχείριση του Σταδίου με την υποχρέωση πλήρους χρηματοδότησης της λειτουργίας και συντήρησης του από το κράτος.
Οι υποχρεώσεις δεν τηρούνται και το Στάδιο κλείνει επι της ουσίας τα επόμενα χρόνια έχοντας απειροελάχιστη δραστηριότητα και μεγάλα προβλήματα ελλείψει συντήρησης.
Μεσολαβούσης της οικονομικής κρίσης και παρά τη μηδενική χρηματοδότηση ο Δήμος Πατρέων αποφασίζει το 2015 να ανοίξει το Στάδιο για δωρεάν χρήση απ’ όλο το λαό της πόλης και να στεγάσει σε αυτό δωρεάν δεκάδες ερασιτεχνικά σωματεία, αναλαμβάνοντας παράλληλα την πλήρη ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας του.
Τα χρόνια που ακολουθούν με μελέτες και ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου με ίδιους πόρους και αξιοποίηση διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, το "αφημένο στην τύχη του" Στάδιο συντηρείται, αναβαθμίζεται ενεργειακά και ψηφιακά, αποκτά νέους χλοοτάπητες, πλήρη φωτισμό LED, νέες έγχρωμες γιγαντοοθόνες MATRIX, νέα συστήματα ασφαλείας, Ζεστό νερό, σύγχρονα συστήματά ψύξης θέρμανσης, κεντρικό έλεγχο BMS κλπ.
Σήμερα το Παμπελοποννησιακό Στάδιο όντας το μεγαλύτερο Αθλητικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα όλης της χώρας υπηρετεί με ευθύνη του Δήμου Πατρέων τον μαζικό λαϊκό και ερασιτεχνικό αθλητισμό της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής με χιλιάδες αθλούμενους, έχει καταστεί σημαντικός πυλώνας του Ελληνικού Αθλητισμού με τη φιλοξενία μεγάλων εθνικών και διεθνώς αθλητικών διοργανώσεων κι έχει διευρύνει τη χρηστικότητα του με δωρεάν και ανταποδοτικά πολιτιστικά και εμπορικά γεγονότα (Συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις, events κ.ο.κ.).